Babel

Hej nu sitter jag och kollar på en jättebra film, Babel.

Babels torn

Mexikanske regissören Iñárritu har hyllats för sina tidigare filmer Älskade hundar och 21 gram. Nu är han tillbaka med regiprisvinnaren i Cannes Babel, som avlutar denna fristående trilogi. Det är en stark film som väver ihop fyra olika tragedier på tre kontinenter.

Filmens titel syftar på Babels torn och språkförbistringen i Första Mosebok, kapitel 11. Försöket att bygga ett torn till himlen för att göra människornas namn känt bestraffades av Gud med att människor inte kunde förstå varandra. Runt om i världen fick människor olika språk. Övermodet skulle bestraffas.

Tornet byggdes enligt Bibeln i Babylon (dvs nuvarande Irak). Ordet babbel kommer förresten ifrån hebreiskans Bã bhel ("Babylon") och bã lãl ("att förvilla"). Tornet finns dock inte, det enda bestående är språkförbistringen.

Ovanligt nedtonat och skickligt spelar Brad Pitt och Cate Blanchett det gifta paret i Marocko. I samma land bor två unga muslimska bröder ute i öknen. I den tredje delen som utspelar sig i USA får vi följa en mexikansk barnpassare i en rik familj. Fjärde delen berättar om en ung japansk tjej som är dövstum.

Babel är en skickligt sammanvävd berättelse om människors oförmåga att förstå sina närmaste. Det är inte så mycket en distans mellan länder utan mellan människor som Iñárritu vill få fram. Som i delen med den japanska tjejen som är döv och känner sig missförstådd. "Varför ser de på oss som monster?", frågar hon sig.

Tragedierna som sakta kommer fram till ytan på olika sätt griper tag i en och får en stark effekt i kombination med de andra berättelserna. Varför förstår vi varandra så dåligt? Anstränger vi oss inte tillräckligt? Vill vi inte förstå?

Man kan tolka in politiska frågor kring Irakkriget givetvis i den här filmens tema, men det är bara en av många intressanta frågeställningar som väcks under resans gång. Mexikanska flyktingars situation är en annan.

Babel är definitivt en av årets mest sevärda filmer.

Skribent: Peo Sandholm

Den här texten är lånad av bio.nu

Nu ska jag gå och lägga mej så att jag orkar dansa imorrn(: Men jag måste bara kolla klart på filmen först.. det är mitt i det mest spännande, tur att jag har en laptop^^
God natt!<3

Kommentarer
Postat av: Salta

Sv: Ja, kanske det! Träning och jag skulle eventuellt vara med Lia men jag hör av mig!Kram

2009-06-14 @ 20:19:22
URL: http://salta.blogg.se/
Postat av: Randy

Åh den verkar jättebra =)

2009-06-14 @ 20:31:55
URL: http://randys.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0